2018. szeptember 1., szombat

Őszi trendek 2018


A fashion trendek sokáig kicsit sem érdekeltek, mindig azt viseltem, amit az adott pillanatban hordani akartam. A dolog annyiban módosult, hogy újabban boldogsággal tölt el, ha felfedezhetem, hogy mi a helyzet a nagy márkáknál, és a fast fashion üzletekben. Ez segít újraértelmezni a gardróbomat és iránymutató, ha esetleg valamilyen ruhából, kiegészítőből hiányom van éppen. De a trendek továbbra sem határoznak meg, sőt, van amikor csak azért sem szerzek be olyasmit, amit minden második emberen látok. Noha a trendek és a pesti utcai "divat" azért más-más lapra tartoznak: mert - ha őszinte akarok lenni az üdítő kivételektől eltekintve mostanában mást sem láttam a hölgyeken (formától és kortól függetlenül) mint farmer forrónacit. S bár mindenki azt hord, amit akar, azért azt tudni kell, hogy bármennyire is hordja nagymamától az unokáig minden második nőnemű a 4-es 6-oson, a forró-shortok nem éppen a kellem, a méltóság, és valódi nőiesség védjegyei. Visszatérve az őszi trendekhez, azt kellett megállapítanom, hogy nincs túl sok új a nap alatt, hacsaknem az, hogy a nyolcvanas-kilencvenes évek már nem elég, most már a hatvanas-hetvenes évek divatjához is hozzányúltak a nagy divatházak és nem szégyellik egy az egyben, vagy más stílusokkal vegyítve elénk tárni. Kicsit az az érzésem, hogy elértünk addig a pontig, amikor már minden divat és nincsenek szabályok, hacsaknem az, hogy mindig legyünk hűek a saját stílusunkhoz, de ezen belül bátran nyúlhatunk a színek, a minták, a különböző textúrák után. A felszabadító következtetéseim közepette azért találtam néhány olyan jellemző színt és formát, amivel mégiscsak trendivé tehetjük az öltözködésünket, ha azt úri kedvünk éppen úgy találja.


▻ Kígyó és leopárd minta

Az állatmintás darabok mindig megosztóak voltak, hiszen nehéz őket stílusosan hordani. Idén azonban érdemes velük próbálkozni. Amit fontos lehet észben tartani, hogy egyszerre csak egy hangsúlyos darabot vegyünk fel; az öltözékünk többi része legyen annyira letisztult és egyszerű, amennyire csak lehetséges, és ilyenképpen elkerülhetjük a közönséges összhatást.

Én az elmúlt években vásároltam néhány állatmintás darabot, úgy mint kabát, maxiruha, és néhány felső, ilyenképpen nekem nincs szükségem újabb darabokra ebből a trendből, de azt hiszem,  majd megpróbálok többet kísérletezni a mintával. Egyébként akad egy kígyómintás szoknyám is valahol, amit már ezer éve nem viseltem, azt hiszem, idén "lefújom róla a port".

▻ Burgundi, mustársárga

Ha valamivel idén nem lehet mellényúlni, az a mélybordó és sötétsárga. Én amennyire imádom a burgundy-t, annyira hadilábon állok ezzel a sárga-trenddel. Nem mintha nem tetszene másokon, csak nehéz elképzelni magamon egy mustársárga ruhadarabot. Ettől függetlenül ha valami szép és nem túl drága holmi szembejön, azért megnézem majd magamon. Ti felpróbáljátok idén ezt a színt? Vagy már lapul sárga felső, vagy szoknya a szekrényetekben? Na és mi a véleményetek a mélybordóról?

 Kockás, pöttyös

Nagyanyáink rég elfeledett, kissé naftalinszagú kabátkái most igen jó szolgálatot fognak tenni, ugyanis most baromi divatosnak számítanak. De minden jöhet, ami kockás: nadrág, szoknya, sapka... És ha nem is ennyire markánsan, de idén is felbukkannak a pöttyök. Pöttyös ing, szoknya, póló... Ezzel a mintával is érdemes lesz kísérletezni.

Én egy pöttyös szoknyával, meg rózsaszínes, pöttyös felsővel maxolom ki a trendet, illetve tavaly vettem a F&F-ben 1800 ft-ért egy kockás átmeneti kabátot, úgyhogy kockás-pöttyös fronton már jó vagyok az idén. 

▻ Széles, laza szárú, illetve trapéznadrágok

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én amennyire imádom a bőszárú nadrágokat, annyira ráz a hideg a trapéz-naciktól. A szerencse az, hogy idén baromi nagy divat minden olyan nadrág, ami nem tapad a lábhoz, úgyhogy bátran lehet válogatni!


Nekem egyelőre nincs hidegebb időben is viselhető darabom, de ha rám szakad a bank, lehet, hogy megrendelem a Reserved széles-szárú farmerját, mert tudom, hogy EZT évekig - trendektől függetlenül - kihasználnám. Elegáns, divatos és ahogy nézem, igen kényelmes. Kellhet ennél több?

A nadrág-szerelmem: https://bit.ly/2wysOqF

 Minimalista és oversize outfitek

Idén egyáltalán nem baj, ha méretedtől pár számmal nagyobb kabátot, vagy pulcsit veszel, sőt, a nadrágod is lehet túlméretezett, a lényeg az, hogy valahogy rajtad maradjon. Rendezd el magadon a darabokat olyanképpen, mintha egy kortárs kiállítás darabja lennél. S ha ez sikerül, akkor tudhatod, hogy a trendibbnél trendibb vagy.

Nálam évek óta "divatban vannak" az oversize pulcsik hűvösebb időben: szerintem igazán kuckózós, lazán szexi, kényelmes ez a viselet.


Az oversize gatya felé overzise felsőt és arra oversize kabátot-dolgot nem egészen érzem. Mindig azok a random darabos összeállítások jutnak eszembe, amiket télen magamra húzok kutyasétáltatás előtt, amikor a blöki már nagyon sürget... De egye fenyő, ha megérzem az egyensúlyt egy ilyesmi szettnél, eb-bóklásztatáson túl is magamon hagyom! 

▻ Fémes anyagok / virágminta / (mű)bőr / bársony / feliratos felsők

Amennyire hódít a letisztultság, annyira menővé váltak a minták és a különböző textúrák akár magukban, akár keverve. Tényleg csak rajtunk múlik, hogy mennyire érezzük a magunkénak ezt a színes kavalkádot; mindenesetre ha kevés hangsúlyos ruhánk van és ha idén kipróbálnánk valami újat, akkor érdemes választani magunknak egy őrültebb darabot. Lesz miből válogatni, hiszen idén semmi sem lesz túl sok, és ezt a boltok garantálják.

Mielőtt picit elcsúszna a mondanivalóm, szeretném kijelenteni, hogy hangsúly nem a pénzköltésen van, sőt. A tudatos vásárlás a cél. Mérjük fel, hogy milyen ruhadarabijaink vannak, és hogy az adott holmikat mennyire viseljük szívesen. Ha végül arra jutunk, hogy kell néhány holmi, akkor sem fontos az első fast-fashion üzletbe berohanni, olykor érdemes second-hand (oké, mondjuk ki: turi) boltokban körülnézni, hisz mint feljebb írtam: nincs túl sok új a nap alatt, ellenben minden divatos lehet, amiben jól érzed magad és ami boldoggá tesz. 

Az öltözködés nem csak valami ruha-rétezgés, ami hasznos, hisz eltakarja a testedet, vagy melegít, ha fázol: az öltözködéssel kifejezheted magad, az öltözködés lehet a kreativitásod első állomása, egyfajta művészeti forma, ha úgy tetszik, és a boldogság forrása is, természetesen.
A turkáló bár elsőre nem tűnhet felemelő opciónak, ha belegondoltok igenis az, hiszen mi sem kreatívabb, mint különböző méretű, formájú és minőségű holmik közül kiválasztani azt a néhány darabot, ami minőségi, ami jól áll, ami TE vagy. Egy szó mint száz, drágáim: őszi gardrób újragondolásra fel!


Képek:

A leopárd kabát az enyém, a fotót Kiss Norbert készítette.
A kék inges, bőrnadrágos fotó az instyle.com-ról való.
A többi kép a pexels.com "ajándéka" nekünk. 

A Pinteresten külön "táblát" nyitottam az idei őszi outfit inspirációknak. Ha ti is szívesen ihletődnétek, kövessetek bátran! ;) (a tábla folyamatosan frissül.)
https://bit.ly/2PY5niD


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése